God Jul

God Jul önskar jag er alla!

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.


Vi vet vilka lögner vi bejakar

Jag är en person som älskar julen väldigt mycket av många olika anledningar, men om man tänker efter så är det ju egentligen en högtid full av en massa lögner. Vad är det egentligen vi firar? Vad jag har förstått så är det Jesus födelsedag som ska vara den stora anledningen till festligheterna, men det känns lite som det hela har blivit ett spektakel framkallat av ett visst läskedrycksföretag...

Och varför ska en tjock vit man i pimpdräkt, för man kan väl inte kalla en röd kostym i velour något annat, få cred för alla fina julklappar han delar ut när det trots allt är jag som har jobbat som ett djur för att tjäna ihop pengarna för att kunna köpa klapparna?

Oavsett den kommersiella framtoningen, eller spektaklet om man hellre vill det, så är julen ändå ganska traditionstyngd. Det är en tid man ska vara med sina nära och kära. Jag älskar att pyssla med ungarna i köket och göra julgodis, knäck och kakor. Ungarna älskar att pynta och öppna julkalendrar. God mat på bordet är ju inget fel heller, klappöppning och sedan ett stilla lugn. Det enda som är tråkigt är egentligen att städa upp allt papper när Tomten har tackat för sig.

Men återigen, kan vi bara förtränga lögnerna om varför och hur vi firar denna högtiden så kan man faktiskt få uppleva en riktigt trevlig stämning trots allt...

 


Vad är det som händer...?

Det är nu andra dagen i rad det snöar här. Som om det eländet inte vore nog så börjar snön lägga sig på marken nu, och SMHI antyder att det ska bli nordlig vind och kallt som fan. Kallt som fan? Det är det ju redan! Imorse var det så kallt att jag höll på avlida när jag tankade bilen. Jag måste nog rota fram både handskar och mössa inom kort. Brrr...


Aaahhhh... sköna ledighet!

Äntligen ledig! Det känns som en evighet sedan jag hade något som liknade en ledig helg... det var typ fem eller sex veckor sedan. Jag har dock hunnit med en del saker innan jag var ledig från jobbet. I torsdags var jag iväg och dömde seriefinalen i D2 mellan Landskrona och Palmstaden. Landskrona var bra, men samtidigt så kändes det lite som Palmstaden gjorde dom bra också. Min insats då? Den kändes okej, men samtidigt kan jag säkert höja mig ett par klasser. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte går att bjuda på show och vara rolig jämt, det klarar inte ens en artist av Markoolios kaliber...

Fredagen innehöll ännu en innebandydömning, men det var inget att hänga i granen. Den enda härliga känslan i fredags var nog när klockan blev tre och jag kunde för första gången på 32 dagar lämna jobb med vetskapen att jag inte behöde gå dit dagen efter. Skönt.

Vad gör man då med en ledig helg? Tja, jag passade på att ta en tur till Köpenhamn i lördags och på vägen hem lyckades jag naturligtvis hamna vid Bella Center och en massa avspärrningar och AFA-pack. Lyckades dock trassla mig ur det hela ganska smärtfritt. Läste sen att aktivisterna fått sitta en massa timmar på kall asfalt och en massa annat trams. Lika gott åt spånen, har man inget bättre för sig än att störa ordningen så ska man fanimej smaka lite batong och bli förnedrad på offentlig plats...

Resten av lördagen spenderades i soffan framför en massa TV-sport.

Idag fick jag rycka in och döma två ungdomsmatcher fast jag hade andra planer för dagen, men så är livet ibland, man får bara göra det bästa av det hela. Käkade en god chili-räkröra när jag kom hem och den ska definitivt göras fler gånger för den var supergod! Fredde kom förbi och vi kollade på AIK- Malmö på dumburken och sen kom vi fram till att vi skulle äta något trevligt. Sagt och gjort, lite spånande om vad vi skulle äta innan vi bestämde oss för kinamat Jag tog Szechuankyckling och hajfenssoppa. Smarrigt värre... Nu sitter man här i något som bäst kan beskrivas som matkoma och är belåten med en trevlig helg i ledighetens tecken.

Imorgon: åter till verkligheten!


Köttbullefrukost

Ahhh, idag blev det en klassiker! Landade på jobb vid åttasnåret och fixade allt jag behöve göra, sen traskade jag rakt över torget till Bulltofta Kött och köpte sex köttbullar och en liter mjölk. Det kan inte bli en mycket bättre start på dagen... Deras köttbullar är inte bara goda, utan dom är stora också. Jag kan utan problem klara mig på denna frukost tills det blir dags för kvällsmat.

Annars känns det mesta som om det går i slowmotion, detta trots att det nu bara är tre arbetsdagar kvar innan jag får min efterlängtade lediga helg. Men tro inte att man får lugn och ro för det... näää... det ska dömas, möte ska avklaras och en massa andra saker står på programmet. Hur lyckas man ta på sig så mycket? Jag måste bli bättre på att säga nej.


Trelleborg by night

Knäet höll! Det var ju med blandade känslor man gick in på plan igår i Söderslättshallen i mötet mellan Palmstaden - FC Helsingborg, och många tankar hann flyga igenom skallen. Kommer knäet att hålla? Blir det en bra match? Kommer Sabina göra mål? Kommer Alex att vifta med armarna och tycka att 30% av alla situationer är slag? Jag gör det enkelt för mig och svarar "ja" på alla frågorna, även om man kan diskutera procentsatsen på hur många gånger Alex tyckte det var slag.

Det kändes ganska skumt när man inte visste hur pass mycket påfrestning man kunde utsätta knäet för så man fick ju gå lite på halvfart ibland. I det stora hela kändes det bra även om jag var öm i tredje perioden. En annan kul sak var att Sabina hade den där glöden i ögonen igår och gjorde nog sin bästa match i år, i alla fall som jag dömt, men även Beverly ska nämnas eftersom hon gjorde ett par monsterräddningar när matchen stod och vägde. 

 

Kallt...

Man fick minst sagt ett bryskt uppvaknande imorse när man tog ett steg utanför ytterdörren då man möttes av en kyla som var riktigt otrevlig. Jag är verkligen ingen större fan av kyla så jag var inte särskilt munter och under dagen har det inte blivit direkt bättre heller, först snöblandat regn och sen ett snöfall, om än modell mindre. Dessutom har det börjat blåsa, så nu blir det väl att leta fram extra varma kläder.

Inte konstigt att man lider av vinterdepression när man blir bjuden på en sån cocktail av kyla, mörker och jävligt väder. Nej, ge mig sommar nu! Fast jag hade nöjt mig med vår också... eller åtminstone ljusare dagar.

Imorgon ska jag testa på att döma för första gången sen jag skadade mitt knä. Det blir kul att se hur det går, eller man kanske ska skriva om det går... vi får helt enkelt se imorgon.

Är det verkligen så...

... att man har så mycket annat för sig att man aldrig hinner skriva här?

Det kan mycket väl vara så, men i mitt fall så beror det mest på lättja. Nåja, året går mot sitt oundvikliga slut och det är dags att öppna första luckan i adventskalendern. Man kanske borde fundera på att införskaffa lite julklappar med så man slipper den sedvanliga paniken och stressen två dagar innan Julafton. Sen måste jag fixa lite julbak också... Knäck och pepparkakor är ju ett måste.

Läste i Sydsvenskan idag att man skulle bojkotta ålen på julbordet. Så fan heller! Rör inte min ål! Det är inte många Skånska traditioner som finns kvar längre, men rögad ål på julbordet är lika mycket tradition för mig som julgran och barmark på Julafton.

Överlag börjar jag bli trött på allt som har med Kravmärkning, Rättvisemärkning och allt annat ekologiskt odlat tjafs. Jag köper väl det jag tycker bäst om och skulle det vara så att jag vill köpa bananer så köper jag stora, gula och billiga bananer före små, gröna, dyra och Kravmärkta från Guatemala. Det är inte mitt fel att Pedro inte vet hur man löneförhandlar med chefen. Det var bättre förr, då hade man inte dessa problem.

Jag hade visst lite att skriva om ändå...  

RSS 2.0